Ανακοινώσεις Ευρωπαϊκά Προγράμματα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_ ΕΥΡΩΠΑΪΚΆ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΑ ΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ

Ευρωπαϊκά προγράμματα ERASMUS+ του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Έδεσσας  με κωδικό 2023-1-EL01-KA121-VET-000123337

Το 1ο Εργαστηριακό κέντρο Έδεσσας ως διαπιστευμένος φορέας στην εκτέλεση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ στην Επαγγελματική Εκπαίδευση θα υλοποιήσει κατά τη φετινή σχολική χρονιά επιδοτούμενες μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS με κωδικό 2023-1-EL01-KA121-VET-000123337 με σκοπό την επιμόρφωση και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, θα επιμορφωθούν 60 μαθητές όλων των τομέων με 6 συνοδούς καθηγητές σε 3 ροές των 20 μαθητών, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Γερμανία με στόχο την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και επαγγελματικής ανάπτυξης. Βασικός στόχος της Δράσης είναι να εμπλακούν μαθητές από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ανοίγοντας τους ορίζοντες για επαγγελματικές διεξόδους.

Παράλληλα θα επιμορφωθούν εκπαιδευτικοί του σχολείου σε καινοτόμες μεθόδους Διδασκαλίας.

Η πρώτη ροή μαθητών ξεκινάει για Λισαβόνα και Πόρτο με μαθητές του τομέα Γεωπονίας, Πληροφορικής και Οικονομίας από  23-01-2024 έως 3-2-2024, με τίτλο προγράμματος : «Ανάπτυξη δεξιοτήτων στην προώθηση και παραγωγή τοπικών προϊόντων της Πορτογαλίας».

Στο πλαίσιο αυτής της Δράσης οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία:  

  • να καταρτισθούν πρακτικά στο Εθνικό Μουσείο Πλακακίων (Museu Nacional do Azulejo), ένα από τα σημαντικότερα εθνικά μουσεία της Πορτογαλίας, που κάποτε ήταν μοναστήρι γνωστό για τη μοναδική συλλογή του από πλακάκια azulejo. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς φτιάχνονται τα πλακάκια σύμφωνα με τις παλιές παραδόσεις και θα κατασκευάσουν το δικό τους πλακάκι αφού μάθουν τα βασικά στοιχεία της τέχνης
  • να  εξερευνήσουν τη Λισαβόνα μέσω της τεχνολογίας VR (προσομοιωτή εικονικής πραγματικότητας με χρήση υλικού από drone) . Θα μάθουν για την ιδέα δημιουργίας αυτής της εταιρείας και θα ανακαλύψουν πως μέσω της τεχνολογίας μπορούν να συμβάλλουν στον τουρισμό ενός τόπου. Η περιήγησή VR ενισχύει τη συνεργατική μάθηση, κάνοντας την εκπαίδευση ένα ταξίδι ανακάλυψης
  • να επισκεφθούν το ιστορικό οινοποιείο Cálem , που βρίσκεται στην καρδιά του Πόρτο. Στα κελάρια και στο μουσείο Cálem οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τα αρχαία κελάρια όπου ωριμάζουν τα κρασιά Port, θα παρακολουθήσουν τη σχολαστική διαδικασία οινοποίησης, θα μάθουν για τον οινοτουρισμό και για τη συμβολή της παραγωγή του κρασιού Port στην οικονομία της Πορτογαλίας
  • να επισκεφθούν την εταιρεία Planet Cork, όπου οι συμμετέχοντες θα μάθουν τα πάντα για τον κόσμο του φελλού, από την αρχαία εξερεύνηση της φελλώδους δρυός μέχρι τις ποικίλες και πρωτοποριακές εφαρμογές. Θα εμβαθύνουν στον αγροτουρισμό και στους τρόπους που βοηθάνε τα δάση με φελλόδεντρα στην κλιματική αλλαγή.
  • να γνωρίσουν το Visit Porto and North που είναι κομμάτι του εθνικού τουριστικού οργανισμού της Πορτογαλίας, υπεύθυνο για την προώθηση, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του τουρισμού στην Πορτογαλία.
  • να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Porto Business School, που είναι ένα γνωστό ίδρυμα επιχειρηματικής εκπαίδευσης,  συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο του Πόρτο και αποτελεί μία από τις κορυφαίες σχολές επιχειρήσεων στη χώρα και τέλος θα επισκεφθούν τη βιομηχανία κονσερβοποίησης σαρδέλας  Conservas Pinhais Factory καθώς αποτελούν βασικό προϊόν στην αλιευτική βιομηχανία της Πορτογαλίας.

Η κινητικότητα θα πλαισιωθεί από πολιτιστικές Δραστηριότητες και πολιτιστικά εργαστήρια.

Ο φορέας υποδοχής με τον οποίο συνεργασθήκαμε και είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση του σχεδίου είναι o MOVEAU με έδρα τη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Η Δ/ντρια

του 1ου Ε.Κ. Έδεσσας

Τεστέμπαση Αθηνά

Χημικός Μηχανικός

ΠΕ85

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση